Deelsessies ronde 1


TNO - TOPAS tool
De door TNO ontwikkelde TOPAS tool combineert model en metingen en geeft inzicht in wie er op welk moment aan welke fijnstof bron wordt blootgesteld. Welk deel van de vervuiling heeft een lokale oorsprong en wat komt van buiten de regio aangewaaid? Welke sectoren dragen het meeste bij aan de concentraties? Tijdens de workshop gaan we graag in gesprek over hoe TOPAS verder ontwikkelt kan worden om optimaal ondersteuning te bieden aan het vormgeven jullie eigen uitvoeringsprogramma Schone Lucht Akkoord.
Bas Henzing & Ruben Goudriaan - Plenaire zaal


RIVM - Samen Meten: Data, Dialoog en Infrastructuur
Samen Meten van het RIVM ondersteunt sinds 2016 burgerwetenschapsprojecten op het gebied van de luchtkwaliteit. De citizen science kennis die we zo opdoen proberen we te generaliseren en te delen, onder andere met gemeentes en provincies die een initiatief willen beginnen. Welke aanpakken zijn er, wat zijn hier de voor- en nadelen van en wat levert dat op aan data, dialoog en aan infrastructuur? We bespreken het allemaal tijdens deze sessie.
Hester Volten - Texaco

DCMR - Regionaal meetnetwerk
In de sessie wordt ingegaan op de geschiedenis van het meten van luchtkwaliteit in de regio Rijnmond, en op de verschillen die er zijn tussen een regionaal en een nationaal luchtkwaliteitsmeetnet. Wat komt erbij kijken om een regionaal of lokaal luchtkwaliteitsmeetnet vanuit het niets op te zetten, en is dat een goed idee voor een gemeente?
Peter van Breugel & Ed van der Gaag - Groente

 
 

Deelsessies ronde 2


GLOBE - Snuffelfietscampagne
Wil je ook dat scholieren de luchtkwaliteit in kaart brengen op de fiets? Doe dan mee aan de campagne die wij als GLOBE Nederland hebben opgezet met meer dan 30 provincies/gemeenten. De meetresultaten worden gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek van KNMI en RIVM. Tijdens de workshop delen we ervaringen, vertellen we alles over deelname en ga je buiten zelf de snuffelfiets ervaren. Meer informatie is te vinden op de website van Globe(opent in nieuw venster) (verwijst naar een andere website).
Matthijs Begheyn & Rosa Lizanku - Plenaire zaal


Caeli - Luchtkwaliteitskaarten met behulp van satellieten
Tijdens deze sessie presenteert Caeli de mogelijkheden van luchtkwaliteitsmetingen via geavanceerde satellieten zoals Sentinel-5p en MODIS.
Met behulp van slimme algoritmen en een hoogwaardige machine learning technieken kan Caeli nauwkeurig de concentraties van stikstofdioxide (NO2) en fijnstof (PM2.5, PM10) tot op wijkniveau in kaart brengen. Dit biedt gemeenten waardevolle inzichten om beleid te ontwikkelen en te monitoren. Aan de hand van visueel aantrekkelijke kaarten, met data van heel Nederland, toont Caeli de luchtkwaliteit van complete gemeentes, mogelijk zelfs van jouw gemeente. Ontdek hoe deze technologie jouw gemeente kan ondersteunen in het realiseren van een gezondere leefomgeving.
Martin Smit - Texaco


RIVM discussiesessie over communicatie en doorontwikkeling gezondheidsindicatoren SLA voortgangsmeting
Tijdens deze sessie wil het RIVM graag met de SLA partners in gesprek over de manier waarop- en met inzet van welke instrumenten het RIVM het luchtbeleid van verschillende overheden kan ondersteunen.
RIVM-ers informeren de deelnemers over enkele lopende ontwikkelingen en nodigen de deelnemers uit vanuit hun kennis en ervaring om mee te denken bij de verdere uitwerking hiervan.
Paul Ruyssenaars - Groente

Terug naar boven